log in

Nyheter

IDRETT OG STUDIER

IDRETT OG STUDIER: F.v: Synne Kristine Hamborg, Dennis Ryttar og Julie Simonsen Solberg Foto: Jan-Henrik Kulberg IDRETT OG STUDIER: F.v: Synne Kristine Hamborg, Dennis Ryttar og Julie Simonsen Solberg

Synne, Julie og Dennis satser seriøst på siviløkonom-studier og idrett, takket være Ringeriksstipendet.

– Det er fint å fokusere på noe annet enn hockey. Jeg har mye å gjøre som student, men på en annen måte enn da jeg hadde deltidsjobb. Studiene krever mindre fysisk, og det passer bra, sier Dennis Ryttar.

Hockey og fotball

I 2016 kom svenske Dennis til Norge for å spille for Ringerike Panthers, og i august ble han USN-student, takket være samarbeidet mellom regionalt næringsliv, USN og lokale idrettsklubber. 

Sparebank 1 Ringerike Hadeland støtter Dennis med femti tusen kroner i året.  Samme beløp får både Synne Kristine Hamborg og Julie Simonsen Solberg fra Hønefoss ballklubb.

Trener før og etter forelesning

De tre idrettsutøverne skal bruke fem år på å bli siviløkonomer på campus Ringerike, samtidig som de satser på idrettene sine. Hvert år får de samme sum, så lenge de satser seriøst på studiene og idretten.

– Slik som forelesningene er lagt opp, har jeg mulighet til å trene både før og etter, sånn at jeg klarer to økter om dagen, sier Synne fornøyd.

LES OGSÅ: – Studiene gjør meg bedre i fotball (William Sell, Mjøndalen IF)

Samarbeider på studiet

Julie har fått et lite avbrekk fra fotballen på grunn av en kneskade i mai, men håper å være skadefri til sesongstart.

– Fordi jeg er skadet, styrer jeg mye av tiden min selv.

Bra for klubben også

Dennis hørte om Ringeriksstipendet i februar. Han hadde tenkt på å studere i flere år, men visste ikke hva.

– Jeg hadde et møte med klubben, og det ble et spark i baken for meg, som førte til at jeg søkte.

Sportssjef i Ringerike Panthers, Per Braxenholm sier klubben har en egeninteresse i at Dennis studerer.

– Hvis du bare trener og spiller kamper er det mange timer du ikke har noe å gjøre. Da kan du havne på sofaen. Så for oss er det bra at spillerne har noe å gjøre ved siden av. Dennis har vært så ivrig at han til og med har sittet med laptopen og jobbet med studiene i garderoben, og oppå fruktbordet før kamp, sier han med et smil.

Hun og Synne henger mye sammen.

– Det er en stor fordel, fordi vi vet hvilken situasjon den andre er i. Det er veldig greit å kunne samarbeide. Hvis Julie har behandling, oppdaterer jeg henne på hva vi har gått gjennom på forelesning, sier Synne.

Kontaktpersoner på USN

I midten av oktober inviterte universitetslektor Terje Rolfsøn til det første møtet etter oppstarten, for å høre hvordan utøverne, klubbene og banken var fornøyd med ordningen. De tre utøverne har egne kontaktpersoner på USN Handelshøyskolen, og fikk beskjed om at det bare er å banke på døren, hvis det er noe de lurer på.

– Det er alltid bedre å få tillatelse enn tilgivelse. Husk på å avklare så fort som mulig, dersom det er noe som kolliderer med treninger eller kamper, så finner vi gode løsninger, sa Rolfsøn.

Vil ha med flere bedrifter

Markedssjef Dag Engen i Sparebank 1 Ringerike Hadeland var initiativtaker til stipendordningen. Han skal presentere modellen for næringslivet på Ringerike, og håper flere bedrifter blir med.

– En løsning er at flere bedrifter spleiser på et stipend. Vi synes dette er en veldig spennende modell, der vi også får tilgang på flinke studenter innen økonomi og ledelse, som kan tilbys sommerjobb eller andre oppdrag i banken.

Engen sier idrettsutøvere allerede er vant med å jobbe målrettet og seriøst.

– Det er veldig få som kan klare å leve av idretten sin.  Gjennom stipendet vil vi motivere utøvere til å studere på Ringerike. De får gode kontakter i næringslivet, som gjør at de kan få seg jobb og bli værende her etter studietiden også, sier Engen.

LES OGSÅ: Toppidrettsutøvere ved USN kan nå få 50.000 kroner i året

Tre nye plasser

Han vil tilby tre nye plasser fra Sparebank 1 Ringerike Hadeland i 2020, og håper det kan bli enda flere, dersom nye bedrifter blir med. Engen åpner også for at flere mindre idrettsklubber kan bli med, eller at enkeltutøvere kan søke.

– Ambisjonen er at vi skal være den landsdelen i Norge som er best på å kombinere idrett og utdanning. Det er nok ikke så mange andre som har gjort det på denne måten, sier Dag Engen.

LES OGSÅ: Toppidrettsstudent – toppidrettsutøver og student

facebook large instagram large twitter

 

Kontakt oss

Ringerike Ishockeyklubb
Ringeriksgata 11
3510 Hønefoss
Org.nr 983 923 119
Stiftet 14.1.1973

 

Log in or create an account